Bram Berkhout - Beschikbare communicatieninja

Review Microsoft Windows 7

Enkele weken geleden schreef ik er al over; Windows 7. In dat artikel schrijf ik dat we Windows 7 persoonlijk zullen gaan testen en dat we onze bevindingen zouden laten horen. Nu hebben we het een poosje draaien en lijkt het ons daar tijd voor.
Door Bram Berkhout – 17 december 2009

Aan de hand van de volgende speerpunten zal ik mijn verhaal toelichten.

  • Introductie
  • Installeren
  • Opstarten
  • Nieuwe functies
  • Windows Media Player 12
  • Usability
  • Errors en crashes
  • Conclusie

Introductie

Via mijn studie kon ik aan een legaal exemplaar van Windows 7 komen. Ik downloadde de Professional 32-bit versie. Er kan gekozen worden uit drie versies; Home Premium, Professional of Ultimate. Voordat u direct overgaat tot aanschaf raad ik u aan eerst te kijken of u computer of laptop Windows 7 wel goed kan draaien, naast dit artikel even doorlezen natuurlijk. Hier heeft Microsoft een tool voor gemaakt, de Upgrade Advisor. U kunt de Upgrade Advisor hier raadplegen. Voor de volledigheid; ik heb 7 lopen op een laptop met een 1,73 GHz Intel Pentium M processor, 1 GB RAM en een ATI MOBILITY Radeon X600 grafische kaart.

Installeren

Van Windows XP naar Windows 7, hoe zou dat verlopen? Ik heb al mijn bestanden geback-upt en daarna het schijfje in mijn laptop gedaan. Een installatieprocedure venster kwam tevoorschijn en daar klikte ik op de optie om 7 te installeren.

Direct bij de installatie wordt het mooie thema van 7 duidelijk; ‘Aero’. Het ziet er mijns inziens erg mooi uit en geeft hoop. ‘Wauw, dit gaat helemaal goed komen!’ was de zin die bij me op kwam.

blog-instal-windows-1

Je moet een paar dingen invullen en opgeven, zoals een gebruikersnaam en een wachtwoord. Hij vraagt ook waar je 7 precies wilt installeren en of je misschien nog meer met een schijf wilt doen, zoals formatteren of schijfruimte opnieuw indelen. Via de vele (mooie) ‘progress bars’ en vinkjes bij bullets word je al lekker ingepakt.

blog-install-windows-2

Ik kreeg in ieder geval een goed en vertrouwd gevoel bij de installatie.

Opstarten

De eerste week is 7 super snel. Ik heb een 5 jaar oude laptop en toch, terwijl ik switch van XP (uit 2001) naar 7 (eind 2009) gaat het muy rapido! Nou moet ik eerlijk toegeven dat na een aantal weken er wat minder snelheid in zit, maar dit is ook volkomen logisch. Grafisch vormgever en webdesigner dat ik ben, heb ik een aantal (zware) programma’s, plugins en add-ons die beetje bij beetje snelheid van je computer afsnoepen. Alsnog kan ik zeggen dat het sneller loopt dan wanneer ik XP had. En hey, als je het niet daarvoor doet, doe het dan voor de goede looks.

Nieuwe functies

Aangezien ik een versie van Windows heb overgeslagen (Windows Vista) weet ik niet precies hoe nieuw ze echt zijn, maar ik wil een paar dingen toelichten.

  • Aero Peek – Mogelijkheid om vensters inzichtelijk te maken. Dit doen 7 met transparantie. Ook is je standaard Windows taakbalk informatiever. Bekijk Aero Peek hier.
  • Aero Shake – Mini- en maximaliseer vensters in een handomdraai. Deze mogelijkheid ontdekte ik pas nadat ik het had opgezocht. Een geinige feature, maar niet echt een super toevoeging aangezien ik hiervoor al jaren de toetscombinatie Windows-knop + D gebruik. Uitleg functie Aero Shake.

Er zijn nog meer nieuwe functies alleen bovenstaande drie vond ik het meest interessant. Via bovenstaande links (alsof ik hier geld van Microsoft voor krijg, sorry!) kunt u meer te weten komen over alle nieuwe functies.

Windows Media Player 12

Al geruime tijd gebruik ik Windows Media Player, zie niet in waarom ik een ander muziekprogramma zou moeten hebben. Ik heb hiervoor dus ook Windows Media Player 11 gehad die ik met tevredenheid gebruikte. WMP 12 werkt heel goed door haar zoekfunctie. Nummers, albums of artiesten worden (echt heel) snel gevonden, heerlijk! Het direct weergeven van zoekresultaten zodra je begint te typen is hier een reden voor.

De interface is gestoken in het prettige ‘Aero theme’ en dat ziet er weer gelikt uit. De interface is ook wat veranderd. Zo staan de belangrijkste knoppen ein-de-lijk groot en duidelijk in het midden. Ik zeg eindelijk zo nadrukkelijk omdat het ‘knappe koppen team’ achter WMP toch al veel langer had moeten inzien dat het bij dit programma draait om muziek spelen, niets meer en niets minder. Voornamelijk je muziek afspelen en stoppen! Een verbetering dus.

Ook opvallend is de nadruk die ze leggen op de twee fases van bezig zijn met je muziek. De ene heet ‘Now Playing’

blog-wmp12-now-playing

…en de andere ‘Library’.

blog-wmp12-library

In de ‘Now Playing’ modus ben je aan het luisteren of kijken en in de ‘Library’ modus krijg je een overzichtelijke weergave van al je mediabestanden. Dus naast muziek ook video en foto’s. Je kunt uiteraard uitgebreid opgeven welke mappen er allemaal nog moeten worden toegevoegd. Handig voor die ene externe harde schijf bijvoorbeeld.

Sterren geven een waardering aan, net zoals eerdere versies. Dit werkt nog steeds fijn. Ook de mogelijkheid om alle kolommen (en dat zijn er gelukkig heel veel) zoals bijvoorbeeld Album, Artiest, Genre of Speelduur op- of aflopend weer te geven is heel erg prettig. Deze functie is niet nieuw, maar wel meer uitgebreid. Ook niet nieuw maar wel fijn is de ‘Crossfading’ functie. Je vindt deze via de ‘Now Playing’ mode en dan met een rechtermuisknop in het midden van het hoofdvenster. Klik op ‘Enhancements’ (of ‘Invoegtoepassingen’) en dan ‘Crossfading’.

blog-wmp12-crossfading

Versleep de slider iets naar rechts en nu zullen je tracks soepel in elkaar overlopen, dus zonder zo’n harde stop of tik aan het einde. Playlists worden in WMP 12 beter geïntegreerd dan in WMP 11. Ze zijn makkelijk (logischer/gebruiksvriendelijk) te maken en bewerken. Dit werkt sneller. Ook de integratie van WMP in Windows Explorer is bevorderlijk voor het luisteren naar je muziek.

blog-wmp12-shell

WMP12 is geen grote stap in de toekomst, er is niet zo veel veranderd ten opzichte van de vorige versie. Hij werkt desondanks sneller en efficiënter dan WMP 11.

Usability

Ik was gewend aan XP dus moest nogal wennen aan alle nieuwe dingetjes. Zo is de vertrouwde functie ‘Desktop Properties’ die we bereikten via een rechtermuisklik op een leeg gedeelte van de desktop gesplitst in drie menu’s. Dit zijn ‘Screen resolution’, ‘Gadgets’ en ‘Personalize’. Ook zijn de grote iconen even wennen. Waar ik het de eerste twee weken maar vervelend groot vond, vind ik het nou fijn.

De taakbalk is er ook op vooruit gegaan. Wederom; wennen. Vensters (van hetzelfde programma) worden gebundeld zodat je je meer richt op een taak tegelijk. Er blijft eindelijk weer ruimte over op de taakbalk. Extra vensters van eenzelfde programma worden door middel van hele kleine soepele lijntjes aangegeven. Zo heb ik bij het volgende plaatje drie vensters van Explorer/Verkenner open en twee venster (géén tabbladen) open van Mozilla Firefox. Let ook op de preview functie, ik klik niet maar ga alleen met muis over het icoontje heen!

blog-usability-taakbalk

Ook erg frustrerend de eerste week; het ‘vinden in plaats van structureren’ principe van 7. Ik zal het even uitleggen. Normaal breng ik structuur aan in mijn documenten. Alles netjes in mappen en geordend, het moet overzichtelijk zijn. Nou dachten ze bij Microsoft; kan dat niet sneller, dat zoeken (of liever gezegd; vinden)? Ja dus, dat kan! Maak vooral mappen aan en zorg voor die geordende structuur in al je documenten. Echter; deze bestanden terug vinden doe je in een handomdraai, of beter gezegd in een paar toetsaanslagen. Hoe dit werkt? Druk op de Windows/Start knop op je toetsenbord en begin met typen, dat is alles! Hij vind allerlei relevante dingen, zoals programma’s, mappen en zelfs functies zoals ‘Change your theme’.

blog-usability-search

Waar ik ook enorm van stond te kijken was dat ik geen drivers hoefde te installeren. Bij de eerste keer opstarten hoorde ik direct (nieuwe) Windows geluidjes. Windows Update heeft dus een grote stap voorwaarts gemaakt. Enkele drivers diende ik wel zelf te downloaden, maar dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat ik Windows 7 al zo snel na de uitgave had draaien. Deze ontbrekende drivers werden me via de ‘Problem Solver’ onder ogen gebracht en ik kreeg ter plekke oplossingen aangeboden. Bevredigend dus.

blog-usability-problem-solver

Errors en crashes

Nog geen crashes en nog geen nare errors gekregen. Wel eens op CTRL + ALT + DELETE moeten drukken, maar dit was te weiten aan te veel open programma’s en grote processen. Mijn laptop werkt trager dan aan het begin van het gebruik van 7, maar zoals ik al zei heb ik een oude laptop.

Conclusie

Voordat ik mijn verhaal afrond wil ik nog even iets kwijt over updates. Deze worden goed weergeven. Al is het alleen al het soepele uitroeptekentje bij het Start menu op het knopje ‘Shut down’. Afijn, wat is dan mijn conclusie?

Windows 7 is beter dan XP en Vista. Het werkt sneller en soepeler, het is meer gericht op ‘de gebruiker’. Verder is het vooral wennen. Even wennen aan die grote iconen, die taakbalk, dat minder bezig zijn met structureren van bestanden. En dat shiny uiterlijk? Vertraagt de boel vast wat, maar ziet er wel erg fijn uit! Eindcijfer: een 8 (nee, een 7 zou echt te flauw zijn!).

Bekijk de slides van pcmag.com voor meer beeldmateriaal.

SHARE :


Loader